Διάγνωση
Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κολοορθικού καρκίνου είναι οι ακόλουθοι:
• Κολονοσκόπηση. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στον ιατρό να δει το εσωτερικό του ορθού και του παχέος εντέρου. Το κολονοσκόπιο, ένας ελαστικός φωτιζόμενος σωλήνας, εισέρχεται από τον πρωκτό και διατρέχει όλο το παχύ έντερο, προς αναζήτηση πολυπόδων ή όγκων. Στη διάρκεια της διαδικασίας, ο ιατρός μπορεί να αφαιρέσει κάποιο πολύποδα ή να λάβει βιοψία από κάποια ύποπτη εστία.
• Σιγμοειδοσκόπηση. Η σιγμοειδοσκόπηση είναι παρόμοια διαδικασία με την κολονοσκόπηση, με την εξαίρεση ότι το σιγμοειδοσκόπιο είναι μικρότερο σε μήκος και φτάνει μέχρι το κατώτερο κόλον, λίγο μετά το σιγμοειδές. Και σε αυτή τη διαδικασία, ο ιατρός μπορεί να λάβει βιοψία από κάποια ύποπτη εστία.
• Βαριούχος υποκλυσμός διπλής σκιαγραφήσεως. Με τον βαριούχο υποκλυσμό διπλής σκιαγραφήσεως τονίζεται σε ακτινογραφία το περίγραμμα του ορθού και του παχέος εντέρου. Η μέθοδος αυτή δεν προτείνεται συχνά, εκτός και αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, καθώς δεν μπορούν να ανιχνευθούν προ-καρκινικοί πολύποδες. Επίσης, η μέθοδος αυτή δεν επιτρέπει τη λήψη βιοψιών και την αφαίρεση των πολυπόδων.
• Έλεγχος κοπράνων για λανθάνουσα απώλεια αίματος. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει αίμα στα κόπρανα, που ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη παρουσίας πολυπόδων ή καρκίνου. Ένα θετικό δείγμα όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως αιμορραγία από το στομάχι ή το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα ή ακόμα και λήψη ωμού κρέατος ή άλλων τροφίμων.
Για τους περισσότερους καρκίνους, η διάγνωση τίθεται οριστικά μόνο με βιοψία. Ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και προτείνει κάποια διαγνωστική μέθοδο, που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Συνήθως λαμβάνεται δείγμα ιστού από την ύποπτη εστία και στέλνεται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για ανίχνευση καρκινικών κυττάρων. Αν το δείγμα βρεθεί θετικό για παρουσία καρκινικών κυττάρων, ο ιατρός θα προτείνει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος κ.α.) ώστε να καθοριστεί το στάδιο της νόσου. Με την πληροφορία αυτή, ο ιατρός θα μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική.
1. Cancer.net, Diagnosis, 2014 (http://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/diagnosis),
ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 25/11/2014